Дават максимум 6,5 млн. лв. на блок, минимумът е 100 хил. 

...
Дават максимум 6,5 млн. лв. на блок, минимумът е 100 хил. 
Коментари Харесай

За най-бързите ще има 100% безплатно саниране, от март догодина – само 80%

Дават най-много 6,5 млн. лева на блок, минимумът е 100 хил. 
Ще отпускат пари и за солари на покрива, само че единствено за лични потребности

Колкото повече съгласни съседи, толкова по-големи шансове

Само най-бързите ще се доберат до 100% гратис саниране по националния проект за възобновяване и резистентност, се разбра от оповестените в петък с 3-месечно забавяне насоки за кандидатстване.

Започващата от 1 ноември стратегия за саниране на жилищни блокове ще има и втори стадий, който започва през пролетта, и по него ще може да се кандидатства от 1 март до 31 декември 2023 година Собствениците в постройките, които се доберат до средства тогава, ще би трябвало обаче да платят от джоба си 20% от разноските.

Финансовата помощ за санирането на жилищни здания е общо 1,129 милиарда лева с Данък добавена стойност, които са предопределени за всевъзможен вид многофамилни жилищни здания,

без значение дали панелни, или тухлени, само че проектирани преди 1999 година Предишната национална стратегия бе предопределена единствено за панелни или ЕПК здания.

Едно от условията е постройката да е жилищна, което значи, че най-малко 60% от пространствата в нея са жилища. В програмата могат да вземат участие здания, в които има най-малко 4 жилището, само че най-малките надали ще имат огромни шансове да се класират, тъй като има както оптимално позволен размер на помощта за една постройка, по този начин и най-малък.

Минималният е 100 хиляди лева с Данък добавена стойност, а оптималният – 6,5 млн. лева Това също лимитира изключително свръхголемите жилищни блокове, в които има примерно над 250 жилището, тъй като сумата от 6,5 млн. лева при сегашните цени на строителните материали може да се окаже незадоволителна за тях. 

От разпоредбите излиза наяве, че наличието в една жилищна постройка на магазини или офиси не е проблем за разпределяне на помощ за саниране. Но тези търговци ще се смятат за получатели на държавна помощ до пропорционалния размер на разноските за тяхното помещение. Това значи, че когато в миналото им се наложи да получават държавна помощ, тези суми ще се считат и те ще би трябвало да ги заявяват.

Както и при предходните стратегии за саниране, допустимите действия са промяна на дограмите, ремонт, хидро- и топлоизолация на покрива и полагане на топлоизолация по външните стени. В допълнение обаче към тази стратегия ще са възможни и слагането на слънчеви кафези или други веита, стига да дават отговор на изискването, че притежателите в сградата няма да продават творби по този метод ток, а той ще им служи единствено за лични потребности.

Не може да се сменят отоплителни тела или съоръжения, да се сменя асансьорната кабина и така нататък Но може да вземем за пример в асансьора да се постави енергоефективно осветяване, както и по стълбищните площадки.

Най-любопитният миг в новата стратегия е методът за кандидатстване, който радикално се разграничава отпреди. По националната стратегия сдружението на притежателите в постройката аплайваше в локалната община и тя избираше компания за обследването и плана, както и за самите строителни действия. После общината плащаше разноските и си ги възстановяваше от ББР.

Отново се изисква записано съдружие на притежателите и това дава известно преимущество на хората, за които парите не доближиха в предходни години, тъй като те към този момент имат такова съдружие. Но в този момент се изисква то да подписа партньорски контракт с локалната община и заедно с нея да кандидатства в Министерство на регионалното развитие, където ще се извърши крайното класиране и което ще управлява осъществяването на програмата.

Всички направени преди този момент разноски – проучване на постройката и правене на план, се поемат от притежателите и от общината и в случай че блокът не се класира нито на първия, нито на втория стадий, направените към този момент разноски си остават за сметка на притежателите на жилища. Срещу това те ще разполагат единствено с един подготвен план, чиято продължителност е 5 години.

Според документите за кандидатстване 30 юни 2026 година е крайният период, в който би трябвало да са разплатени всички действия по санирането по проекта за възобновяване и резистентност. Изрично е посочено, че разноски, направени от притежателите на жилища и неизплатени до тази дата, остават за тяхна сметка.

Изборът на компания, която да санира, а и на компания за строителен контрол ще е работа на общината. Тя в това време ще издаде и разрешителното за градеж, както се изисква при подобен главен ремонт.

Един от значимите критерии, с цел да се класира постройката, е планът да планува най-малко 30% понижение на разноските за отопление. Това подхожда на клас В за енергийна успеваемост, до момента в който в предходната стратегия условието беше да се реализира по-ниският клас С. След като процесът завърши обаче, се оказа, че и с по-ниския клас хората всеобщо отчитаха понижение на сметките за парно 40 и даже 50%, тъй като според от ревюто на пространствата в санираните напълно здания съвсем не е нужно да се включва отопление през зимата.

Оценяването на всеки план ще се прави на две равнища. При първото инспекцията е единствено по допустимост и за това дали са приложени всички нужни документи.

Вторият стадий обаче е с оценяване по точкова система по общо 6 групи критерии. Ако да вземем за пример планът планува единствено покриване на базовото условие за 30% по-ниски разноски за отопление, планът ще се прави оценка с 10 точки. Но в случай че планува 70% понижение на разноските, може да получи и 25 точки. 

С сред 5 и 25 точки ще се прави оценка размерът на спестените излъчвания въглероден двуокис, икономическата целенасоченост на инвестицията, дали се планува внедряване на зелен източник на сила, в това число и до каква степен са съпричастни всички живеещи в постройката към санирането.

Последното се прави оценка с точки според от % притежатели, които са заявили, че са съгласни постройката да се санира. Ако са единствено минимално изискваният кворум от 67% за осъществяване на заседание, планът получава 5 точки. Ако обаче са над 80%, планът се прави оценка с 10 точки, а в случай че 95% и повече са “за ” санирането, се дават 25. Максималният общ брой от точки за всички критерии може да е 140.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР